...čím skôr, tým ľahšie...

sobota 15. novembra 2014

PREČO ZNAKOVAŤ SO SVOJIM DIEŤAŤOM?



Keďdetské ruky v pohybe, ich myseľ sa učí

                                                                                     - "Rachel Coleman"

Znakovanie mi prišlo ako niečo veľmi prirodzené a akosi automaticky sa stalo súčasťou našich spoločných dní. Znaky sa stali pre nás akýmsi "mostom" medzi slovenčinou a angličtinou, pretože sme pre oba jazyky používali rovnaké znaky. Je až neuveriteľné, ako tie malé rúčky dokážu formovať rôzne znaky. Tým, že moja dcérka začala relatívne skoro rozprávať sme neprešli všetkými znakmi, ale tie, ktoré sme sa naučili sme používali ešte dlho. A používali sme ich všetci a všade :-) 
Napríklad na nákupe, keď bol manžel skoro na opačnej strane obchodu a potrebovala som mu povedať nech zoberie mlieko..., vtedy ma to vážne potešilo a povedala som si wow!


Keby ste pred desiatimi rokmi videli dieťa dorozumievať sa pomocou posunkového jazyka s rodičmi, pravdepodobne by ste si mysleli, že je nepočujúce. V týchto dňoch tomu tak už nie je. Počet rodičov využívajúcich výhody znakovania s ich dieťaťom alebo batoľaťom sa najmä za posledných 10 rokov rozrástol ako huby po daždi.


Viac o znakovaní si prečítate v článku  Znakovanie dojčiat a batoliat.
  

Aby som podporila učenie znakov a zároveň anglického jazyka, učili sme sa ich spolu z anglických znakovacích programov.

Najviac nás zaujal program z produkcie Two Little Hands 

                                                                Baby Signing Time 

 


                                                                          a 
                                                                 Signing Time




Tu sú základné informácie z ich stránky, ktoré by vás mohli zaujímať:

Deti sú schopné rozumieť jazyku od veku 6 mesiacov, ale rozprávanie si vyžaduje zvládnutie oveľa zložitejších schopností, ktoré sa rozvinú až oveľa neskôr

Výsledkom je frustrácia a záchvaty hnevu.
Na druhej strane sa motorické zručnosti potrebné na používanie posunkového jazyka rozvíja oveľa skôr, ako schopnosť rozprávať. Deti, ktoré sa učia posunkový jazyk, môžu začať používať znaky už vo veku 6-9 mesiacov!  


Výsledkom je dieťa, ktoré dokáže vyjadriť čo chce a potrebuje.


Pre deti je posunkový jazyk vizuálnym jazyk. Mnohé základné znaky sa podobajú na to, čo reprezentujú. Napríklad znak pre loptu ukážete tak, že rukami naznačíte tvar gule. Takáto forma komunikácie je zábavná a zároveň pre deti jednoduchá.


Znakovaním odomknete dieťaťu svet okolo neho a dáte jeho mysli náskok.


Otvoríte okno do srdca a mysle dieťaťa.....................Zmiernite záchvaty hnevu a upevnite váš vzťah...................Obohatíte slovník dieťaťa a začnete budovať jeho sebadôveru..........................


Rady, ako znakovať so svojim dieťaťom si môžete prečítať v článku Ako znakovať so svojim dieťaťom, kde sú zhrnuté rady priamo od Rachel Coleman.


Na youtube nájdete aj ich videá.

Nás chytilo za srdce toto :





a toto


a toto



a všetky!! 

Sú naozaj super, sú interaktívne, ponúkajú dokonalý spev, podporujú sociálno-emocionálne cítenie.

Vrelo odporúčam :-) 

Have fun teaching! 


PS: v mojom blogu prezentujem svoje názory, postupy a metódy, ktoré máme overené a odporúčam len produkty, v ktoré verím.

Keby ste pred desiatimi rokmi videli dieťa dorozumievať sa pomocou posunkového jazyka s rodičmi, pravdepodobne by ste si mysleli, že je nepočujúce. V týchto dňoch tomu tak už nie je. Počet rodičov využívajúcich výhody znakovania s ich dieťaťom alebo batoľaťom sa najmä za posledných 10 rokov rozrástol ako huby po daždi. - See more at: http://www.bystredeti.sk/znakovanie-batoliat/#sthash.p8iDTa4O.dpuf