...čím skôr, tým ľahšie...

sobota 8. novembra 2014

AKO MALÉ DETI ODPOVEDAJÚ NA OTÁZKY OČAMI alebo prvé odpovede v angličtine.

Malé deti sa bezpochyby učia všetko veľmi rýchlo!

Možno ste si práve teraz povedali, že to nie je pravda vo všetkom, lebo práve vy sa snažíte vaše dieťatko niečo naučiť a nemáte pocit, že to vie.

(Pripomínam, že píšem o učení cudzieho jazyka).

Ak máte pocit, že vám vaše dieťatko nedáva žiadnu spätnú väzbu, tak žiadnu spätnú väzbu od neho nevyžadujte a dajte mu možnosť prejaviť sa, keď bude pripravené.

V mozgu dieťaťa musí dôjsť k triedeniu a usporiadaniu napočúvaných slov. Presne tak, ako keď sa dieťatko učí rodnú reč a musíme si na prvé slová počkať, tak isto by sme mali trpezlivo čakať na prvé slová v cudzom jazyku. A dobre zaužívané "no povedz ako sa povie ....", " povedz, čo si sa naučil.....", ich len brzdí v spontánnom prejave.

Chápem, že my potrebujeme vedieť, či to robíme dobre, aby sa nám v tom chcelo pokračovať a preto odporúčam naštudovať si niečo o tom ako funguje detský mozog, prečítať si články na http://www.bystredeti.sk/ alebo si zdarma pozrieť videokurz úvod do raného vzdelávania detí, ktorý vám poskytne základné informácie.


Tým, že my sme začali s učením cudzieho jazyka v čase, kedy ešte nevedela rozprávať, musela som len veriť môjmu presvedčeniu o správnosti môjho rozhodnutia a naozaj trpezlivo čakať na prvé signály.

Keď začnete s tak malým dieťatkom, veľmi rýchlo sa naučíte si všímať, ako úžasne dokážu komunikovať. Ich očká dokážu krásne rozprávať a cez očká dokážu odpovedať na otázky, ktoré sa nedajú zodpovedať mávaním ručičiek a nožičiek, či veselým smiechom.

Ak teda patríte k tým, ktorý naozaj potrebujú uistenie a nesršíte trpezlivosťou, môžete si vyskúšať jednoduché cvičenie.

Trikrát do dňa ukážte dieťatku dva obrázky a jasne a zreteľne pomenujte čo je na obrázku.
Napr. a dog.....a cat.....a dog.....a cat......a dog........a cat a odlože obrázky. Nezabudnite pritom používať veselý hlas a môžete použiť hlbší tón na psa a vyšší na mačku.
Dieťatko si bude nielen všímať ako vyzerá obrázok, ale bude sa učiť aj to, že na základe vášho predvedenia sa k ním viažu určité charakteristiky.



Rýchlosť ukazovania obrázkov by mala byť rovnaká, ako rýchlosť tlkotu srdca - im dobre známeho tempa.

Na ukazovanie kartičiek si vyberajte vhodné chvíle, dieťatko by malo byť spokojné, najedené a zrelaxované. Niekedy je naozaj ťažké nájsť takúto zrelaxovanú chvíľku a preto, ak sa vášmu dieťatku tlačia zúbky alebo ho bolí bruško a nemá vôbec náladu, odložte učenie bokom.



Pokiaľ ide len o vyskúšanie si ako detičky odpovedajú na otázky očami, môžete kartičky ukazovať jeden, dva či tri dni a položiť mu otázku...."Where is a dog?"(alebo cat) -  držte oba obrázky a sledujte kam sa pozrie. Kedže detská myseľ funguje bleskovo, taká rýchla bude pravdepodobne aj odpoveď vášho drobca a rýchlym "kuk" sa pozrie na správnu kartu, ale zrak mu zastane na tej opačnej. Prečo je to tak neviem, ale možno sa na mojej ceste štúdiom detskej mysle k odpovedi dopracujem :-).(toto samozrejme záleží na veku dieťatka a niektoré dokážu udržať zrak na správnej odpovedi dlhšie).

Potešte sa s ním, dajte do popredia správnu kartu a povedzte "yes, this is a dog!"
Ak si nie ste isté, či odpovedalo očkami alebo nie, rovnako nadšene mu znova ukážte obrázky a povedzte, čo je na nich. A kartičky ukazujte viac dní.

Úžasné na tomto všetkom je to, že sa vaše dieťatko naučí s vami komunikovať, pochopí, čo od neho chcete a akú radosť z toho spolu máte.

Ak aj vaše dieťatko odpovedalo nesprávne, nevadí! Povedzte mu  s veselým hlasom "this is a cat , this is a dog! Yaay :-)"

Dajte si pozor, aby ste nemali sklamaný tón hlasu a myšlienky. Pre deti nie je nič odradzujúcejšie od učenia, ako sklamaný výraz, či negatívne myšlienky rodiča (nazabúdajte, že detičky zachytávajú signály, ktoré vysiela váš mozog!)

Video, ktoré ma zaujalo: Najlepší vynález na svete je detská myseľ

(nastavte si slovenske titulky)


Have fun teaching!



PS: obrázky vo výbornej kvalite si môžete vytlačiť priamo z programu Little Reader. Nainštalujte si program, otvorte ho, v hornom menu kliknite na PRINT, otvorí sa vám tabuľka s možnosťou vytlačiť si vami zvolené slovo/obrázok. Na ľavej strane máte v tabuľke možnosť si vybrať ako chcete, aby vytlačený obrázok vyzeral.


Skúste sa s tým trošku pohrať, vaša voľba sa vám vždy zobrazí a preto uvidíte, čo ste si zvolili a ako to bude v skutočnosti vyzerať :-)





HURRY UP - možnosť vyšších funkcií v programe Little Reader Trial (skúšobná verzia) bude ukončená po 14 dňoch od jeho nainštalovania.

Dobrá správa je, že aj naďalej budete môcť program Little Reader Trial (alebo aj Little Math a Little Musician) používať v jeho "14 dňovej" podobe.

Takže šup šup :-)

Čo ďalej, keď vám skončí skúšobná verzia, sa dočítate TU - Výhodné ceny pre všetkých

(pssst, psssst už čoskoro bude vianočná akcia na všetky programy!)



PS1: v mojom blogu prezentujem svoje názory, postupy a metódy, ktoré máme overené a odporúčam len produkty, v ktoré verím.



Najlepší vynález na svete je detská myseľ!


Najlepší vynález na svete je detská myseľ!

Najlepší vynález na svete je detská myseľ!